9 ВЕРЕСНЯ – ПРЕПОДОБНОГО ПИМЕНА ВЕЛИКОГО

Преподобний говорив: «Людині необхідно дотримуватися трьох основних правил: боятися Бога, часто молитися і робити добро людям. Злість ніколи не знищить злості; Якщо хто тобі зробив зло, зроби йому добро, і твоє добро переможе його зло.

Преподобний Пимен Великий був родом з Єгипту. Народився він близько 340 року. Ще в молодому віці святий з двома своїми братами пішов в один з монастирів в єгипетській  пустелі. Всі троє взяли там чернечий постриг і почали свої труди во славу Божу.

Брати виявилися суворими подвижниками, Якось прийшла мати для того, щоб їх побачити, а вони не вийшли до неї. Святий Пимен  втішив ридаючу матір через зачинені двері своєї келлії,  він сказав, що тимчасова розлука зі своїми чадами послужить для їхньої зустрічі у вічності.

Чутка про святого незабаром рознеслася по всіх округах. Але пустельник, не бажаючи сподобиться слави людської, і щоб хтось порушував його молитовні подвиги,  намагався проводити своє життя в самоті й мовчанні. Тому він уникав зустрічей з мирськими людьми, а особливо з різного роду вельможами. Спілкувався Пимен тільки з ченцями, яким він давав духовні настанови.

Преподобний Пимен також прославився як великий постник. Він міг взагалі не приймати їжу більше тижня, але він ніколи не змушував інших наслідувати його приклад, а радив їсти щодня, але без пересичення. Бачачи можливості кожного, він нікого не примушував робити непосильні подвиги.

Для багатьох ченців преподобний Пимен був духовним наставником та провідником. Вони записували його відповіді для навчання інших.

На запитання, як позбутися нав\’язливих злих думок, старець відповідав: «Злі помисли, які навіяли ворогом нашого спасіння, можуть, немов іскра, розпалити в людині гріховні побажання. Треба гасити ці іскри водою, тобто молитвою та прагненням душі до Бога».

Уславившись святістю свого життя і глибокої повчальністю своїх повчань, маючи близько 110 років від народження, єгипетський пустельник помер бл. 450 р. Незабаром він був визнаний святим угодником Божим і на знак великої смиренномудрості, скромності, правдивості та самовідданого служіння Богу отримав найменування Великий.

Поділитися:
Facebook
Telegram
Twitter

Читайте також

Головне

Е-mail: pres.slyzba.rv@gmail.com
Адрес: вул.Казиміра Любомирського, 3.
Телефони: +380967671938
+380988545556

Всі права захищені. Використання та цитування матеріалів сайту rivne.church.ua дозволяється за умови відкритого посилання на цитовану статтю, яке має бути розташоване в першому абзаці публікованого матеріалу. Думка редакції може не збігатись з точкою зору авторів публікацій.

Допомога на будівництво храму

5363 5420 9031 8362

(Карта Приватбанку)