24 ЛИСТОПАДА -МУЧЕНИКА ВІКТОРА

Святий мученик Віктор, пам’ять якого святкується 24 листопада, був родом з Італії. За царювання імператора Марка Аврелія Філософа (161–180) він служив у Дамаску (Сирія), у війську, яким командував воєначальник Севастіан. Віктор був християнином і не приховував цього – відкрито перед усіма визнавав всесвяте ім’я Ісуса Христа.

Коли Марк Аврелій почав гоніння на християн, то по всіх військових частинах був розісланий його наказ, що змушував воїнам вчинити жертвопринесення, бо це було перевіркою їхньої відданості богам Риму, імператору та вітчизні. Тих, хто ухилився від цього дійства, було наказано приректи на тяжкі муки.

Коли дійшла черга до Віктора, Севастіан викликав його до себе і наказав принести жертву богам. Святий, не вагаючись, відмовився підкоритися наказу:

«Я тепер уже воїн не вашого земного царя, а Небесного. Якщо ж я і був тимчасово воїном вашого царя, то ніколи не переставав служити моєму Царю, і тепер не залишу Його та вашим ідолам не принесу жертви».

Бачачи, що ніякі вмовляння не допомагають, Севастіан наказав піддати воїна тортурам – святому Віктору зламали пальці і вивернули їх із суглобів… З Божою допомогою Віктор пройшов крізь усі тортури неушкодженим – як і раніше, був непохитним.

Тоді Севастіан прикликав до себе знахаря та наказав йому отруїти воїна-християнина. Знахар зварив м’ясо, змішав його зі смертоносною отрутою і дав святому. Помолившись, Віктор з’їв отруєне м’ясо і залишився живим. Те саме повторилося й іншим разом. Диво зцілення та слова мученика: «ваша отрута безсила проти сили Життєдавця Господа мого» , -так вплинули на знахара, що той поспішив відмовитися від волхвування і став християнином.

Севастіан, бачачи, що навіть отрути не можуть зашкодити святому, наказав піддати його ще страшнішим мукам: з тіла Віктора почали витягувати жили… Потім його кинули в киплячу олію… Потім страждальця повісили на дереві, обпалюючи його тіло свічками… Від безсилля і злості йому зрештою викололи очі.

Повісивши святого вниз головою, мучителі пішли і три дні не приходили до місця терзання Віктора. На четвертий день воїни повернулися, щоби переконатися у смерті християнина. Побачивши його живим, вони відчули такий жах, що відразу осліпли. І тільки молитвою святого мученика Всемогутній Господь повернув їм зір. Повернувшись до Севастіана, воїни розповіли про все, що сталося, закликаючи воєначальника до милосердя. Але Севастіан, який прийшов у невимовну лють, уже не слухав їх – він віддав ще більш жахливий наказ: здерти зі святого шкіру!

На місці мук святого Віктора була присутня молода дружина одного з воїнів на ім’я Стефанида, теж християнка. З Божої волі їй відкрилося таке диво: вона побачила два прекрасних вінця, що спускаються з неба; один із вінців, який несли дванадцять ангелів, опускався на голову мученика Віктора, а другий, менший, – на її голову.

Здивована баченням і співчуючи мученикові, Стефанида заступилася за нього і стала голосно прославляти його ім’я, за що була схоплена воїнами та приведена до Севастіана. Дізнавшись, що їй лише 16 років, воєначальник почав умовляти її принести жертву, не губити своєї молодості та пошкодувати свого чоловіка, з яким вона прожила лише півтора роки.

Незважаючи на солодкозвучні промови Севастіана, Стефанида відкрито прославила Христа і вважала за краще померти, але не приносити жертви ідолам:

«Ти і твої боги сповнені брехні. Я ж говорю тобі істину, бо мій Господь правдивий і в Ньому немає неправди. Не принесу жертви хибним богам, але хочу бути приємною жертвою Істинному, що живе на Небі Богу, щоб не позбутися приготованого мені вінця у Його Царстві».

Тоді мучитель наказав прив’язати Стефаниду до двох зігнутих пальм, які, випроставшись, розірвали мученицю. Після чого обезголовили і святого мученика Віктора.

Святі мученики Віктор та Стефанида постраждали за Христа у 175 році.

Поділитися:
Facebook
Telegram
Twitter

Читайте також

Головне

Е-mail: pres.slyzba.rv@gmail.com
Адрес: вул.Казиміра Любомирського, 3.
Телефони: +380967671938
+380988545556

Всі права захищені. Використання та цитування матеріалів сайту rivne.church.ua дозволяється за умови відкритого посилання на цитовану статтю, яке має бути розташоване в першому абзаці публікованого матеріалу. Думка редакції може не збігатись з точкою зору авторів публікацій.

Допомога на будівництво храму

5363 5420 9031 8362

(Карта Приватбанку)