16 ГРУДНЯ -ПРЕПОДОБНОГО ІОАНА МОВЧАЛЬНИКА

Преподобний Іоан Молчальник (затворник) народився близько 454 року в місті Нікополі Вірменському в сім’ї воєначальника Енкратія та Євфимії. Хлопчик рано почав вивчати Святе Письмо і всім серцем полюбив усамітнення та молитву.

На частину маєтку, що дісталася після смерті батьків, юнак Іоан побудував церкву в Ім’я Пресвятої Богородиці. З 18 років Іоан разом із десятьма ченцями жив при церкві в пості, молитві та помірності. На прохання громадян міста Колонії митрополит Севастійський висвятив 28-річного Івана на єпископа Колонійської Церкви. Прийнявши церковне правління, преподобний не змінив строго аскетичного життя. Під впливом святителя жили по-християнськи його близькі – брат Пергамій (наближений імператорів Зенона та Анастасія) та племінник Феодор (наближений імператора Юстиніана).

На десятому році єпископства Іоана владу у Вірменії прийняв Пазинік, чоловік сестри святителя Марії. Новий правитель став владно втручатися у духовні та церковні справи. У Церкві почалися негаразди. Тоді святий Іоан вирушив до Константинополя і через архієпископа Євфимія просив імператора Зенона захистити Вірменську Церкву від грубих посягань.

Засмучений мирською лайкою, Іоан таємно залишив єпископію і відплив до Єрусалиму. Зі сльозами благав він Бога вказати місце, де йому жити і врятуватися. Явилася яскрава зірка, яка привела Іоана до Лаври преподобного Сави. Іоан, який приховав свою єпископську гідність, був прийнятий до братії простим послушником. За дорученням святого ігумена Сави (пам’ять 5 грудня) преподобний Іоан понад 4 роки виконував найважчі роботи на будівництві будинку і монастиря для ченців. Бачачи смиренність і працьовитість Іоана, святий Сава вважав його гідним висвячення пресвітера. Святителю довелося відкрити таємницю патріарху Єрусалимському Іллі (494–517). З благословення першоієрарха Єрусалимської Церкви преподобний Іоан прийняв обітницю мовчання. Незабаром Господь відкрив таємницю Іоана святому Саві. Чотири роки провів преподобний Іоанн у келії, нікого не приймаючи і не виходячи навіть до церкви.

Бажаючи ще більшої усамітнення і суто утримання, преподобний Іоан залишив Лавру та пішов у пустелю, де провів понад дев’ять років, харчуючись травами. Тут він пережив спустошливий набіг сарацинів і не загинув тільки тому, що Господь послав йому захисника – лютого лева, побачивши якого вороги, які не раз хотіли вбити преподобного, в страху розбігалися. Переказ розповідає про багато чудес, явлених молитвою святого Іоана під час його життя в пустелі.

Коли святий ігумен Сава, який надовго йшов до Скіфополя, повернувся, він умовив преподобного Іоана залишити пустелю і знову оселитися в обителі. Після цього Господь чудесним чином відкрив усім насельникам Лаври, що Іоан єпископ.

Коли преподобному Іоану було сімдесят років, помер святий і Богоносний отець, ігумен Сава. Святитель глибоко сумував за покійним. Святий Сава з’явився йому у видінні і, втішивши, передбачив, що Іоан має багато попрацювати в боротьбі з єрессю. Дійсно, Іоан мав покинути свою келію, щоб зміцнити братію у боротьбі з єрессю оригенітів.

Преподобний Іоан Молчальник провів у Лаврі преподобного Сави Освяченого 66 років. Невтомним чернечим подвигом, невсипущою молитвою, смиренномудрістю набув Іоан благодать Святого Духа: за його молитвою чинилося багато чудес; таємні думки людей були для святителя явними; він зцілював хворих і біснуватих; ще за життя свого рятував від неминучої загибелі тих, хто закликав його ім’я; з насіння смоковниці, кинутої святителем у сухий ґрунт, виросло прекрасне дерево та принесло плоди.

У віці 104 років преподобний Іоан Молчальник відійшов до Господа.

Поділитися:
Facebook
Telegram
Twitter

Читайте також

Головне

Е-mail: pres.slyzba.rv@gmail.com
Адрес: вул.Казиміра Любомирського, 3.
Телефони: +380967671938
+380988545556

Всі права захищені. Використання та цитування матеріалів сайту rivne.church.ua дозволяється за умови відкритого посилання на цитовану статтю, яке має бути розташоване в першому абзаці публікованого матеріалу. Думка редакції може не збігатись з точкою зору авторів публікацій.

Допомога на будівництво храму

5363 5420 9031 8362

(Карта Приватбанку)