28 ГРУДНЯ -СВЯЩЕННОМУЧЕНИКА ЕЛЕВФЕРІЯ ТА МАТЕРІ ЙОГО АНФІЇ

Єлевферій зазнав катувань, за якими спостерігав місцевий правитель Хорібус. Побачивши, що святий залишився неушкодженим після занурення в киплячу олію, тортур на розпеченій залізній решітці і перебування в печі, що палає, правитель теж прийняв християнство. Єпископ Єлевферій, центуріон Фелікс, правитель Хорібус та ще кілька людей, звернених Єлевферієм, були обезголовлені. Мати єпископа Анфія стояла над тілом сина у молитві. Її схопили і також відтяли їй голову. Це сталося 120 року від Різдва Христового. Вважають, що святі мощі матері та сина перевезли до Авлону його послідовники.

Частка мощей священномученика Єлевферія є ще в італійському містечку Реаті, де зазвичай проживала велика грецька громада; а церковка Успіння в Неа Іонії в Афінах – це основне місце, куди прочани з усього православного Сходу приїжджають поклонитися цьому Святому. Кажуть, що в Авлоні (нині албанське містечко Влорі) також досі перебуває частка його мощей, і що й досі відбуваються чудеса молитвами святого. На жаль, місцезнаходження мощів мучениці Анфії невідоме.

Коли у дванадцятому столітті французькі загарбники перетворили Парфенон, колишній собор Богоматері Атеніотиса, на католицький храм, одна маленька церква на честь святого Єлевферія була освячена як Православний собор Афін і продовжувала виконувати цю функцію, служби тривали і за турків. Крім іншого, у цій церкві відбулося посвячення в сан єпископа святителя Діонісія із Закінфа. Вона все ще стоїть на цьому місці, хоч і здається крихітною порівняно з “Митрополією” — митрополицьким собором, збудованим у ХІХ столітті, в якому перебувають мощі святої Філофеї Афінської та патріарха Григорія V.

Святі Єлевферій та Анфія вважаються покровителями вагітних жінок та породіль. До того ж, святому Єлевферію моляться за полонених, і обом цим святим — за захист від втручання бісівських сил. Ім’я Єлевферій означає “свобода”, і тому йому молилися борці за незалежність за часів грецького повстання та православні грецької Церкви в Албанії під гнітом комуністичного атеїзму.

Поділитися:
Facebook
Telegram
Twitter

Читайте також

Головне

Е-mail: pres.slyzba.rv@gmail.com
Адрес: вул.Казиміра Любомирського, 3.
Телефони: +380967671938
+380988545556

Всі права захищені. Використання та цитування матеріалів сайту rivne.church.ua дозволяється за умови відкритого посилання на цитовану статтю, яке має бути розташоване в першому абзаці публікованого матеріалу. Думка редакції може не збігатись з точкою зору авторів публікацій.

Допомога на будівництво храму

5363 5420 9031 8362

(Карта Приватбанку)