
6 січня православні християни відзначають Різдвяний Святвечір (Навечір’я Різдва Христового) – передсвято, останній день посту перед Різдвом і Святками.
За традицією, цей день віруючі проводять у суворому пості.
У цей день прийнято готувати кутю – пісне блюдо з пшениці (або інших зерен) з медом. Богослужбова назва Святвечора – Надвечір’я. З поміж двунадесятих православних свят тільки перед двома є Святвечори – Різдвом і Хрещенням, що підкреслює їх особливу значимість.
Багато віруючих у Різдвяний святвечір утримуються від їжі «до першої зірки» – ця благочестива традиція пов’язана з легендою про появу на небі Віфлеємської зірки, що сповістила про народження Христа.
Передсвято Різдва Христового – особливий день у житті християнина. Богослужіння в храмі повністю присвячено прийдешньому святу та відрізняється за своїм чином, як від буденних служб, так і від чину богослужіння у сам день Різдва Христового. Основа богослужіння Навечір’я Різдва Христового – старозавітні пророцтва про Спасителя, Котрий прийде у світ. Такий зміст служби духовно готує віруючих до зустрічі з Богонемовлям Христом.
Зазвичай у день Різдва Христового літургія звершується вночі з 6 на 7 січня і з’єднується з Всенічним богослужінням.