12 СІЧНЯ-МУЧЕНИЦІ АНІСІЇ СОЛУНСЬКОЇ

Свята Анісія народилася у місті Солуні у Греції наприкінці III століття. Її багаті батьки були благочестивими та добрими людьми. Вони виховали Анісію у християнській вірі. Рано втративши своїх батьків, Анісія залишилася єдиною спадкоємицею їхнього великого багатства – золота та коштовностей.

На той час християн жорстоко переслідували. За наказом імператора Максиміана (284–305 рр.) всі християни, які не погоджувалися зректися Христа і принести жертву язичницьким богам, піддавалися катуванням та стратам. Кожен міг безкарно вбити християнина без жодної причини. Знаючи, що багатим важко увійти в Царство Небесне, свята Анісія відпустила на волю своїх рабів, розпродала свої маєтки і почала допомагати вдовам, сиротам, жебракам та ув’язненим у в’язницях. І не лише грішми допомагала людям свята Анісія, вона сама доглядала хворих, перев’язувала рани мученикам, втішала скорботних. Коли всі її кошти вичерпалися, свята Анісія почала жити в злиднях. Однак вона продовжувала відвідувати ув’язнених і втішати скорботних.

Якось свята Анісія, йдучи на молитовні збори християн, побачила, як народ у великій кількості поспішав у язичницький храм вшановувати язичницького бога сонця. Проходячм біля галасливого натовпу, свята Анісія продовжувала свій шлях на молитовні збори. Але раптом один із воїнів звернув на неї увагу та спитав її, хто вона і куди йде. Свята Анісія лагідно відповіла: «Я раба Христова і йду до церкви».

Воїн грубо схопив святу і хотів силою відвести її в капище (язичницький храм), щоб примусити її принести жертву ідолу. Свята Анісія вирвалася з рук воїна зі словами: «Нехай заборонить тобі Господь Ісус Христос». Почувши ненависне ім’я Христа, лютий язичник вдарив мечем святу Анісію. Обливаючись кров’ю, вона впала на землю. Так юна Анісія віддала свою чисту душу до рук Христа. Християни поховали тіло святої мучениці у місті Солуні поблизу міської брами.

Поділитися:
Facebook
Telegram
Twitter

Читайте також

Головне

Е-mail: pres.slyzba.rv@gmail.com
Адрес: вул.Казиміра Любомирського, 3.
Телефони: +380967671938
+380988545556

Всі права захищені. Використання та цитування матеріалів сайту rivne.church.ua дозволяється за умови відкритого посилання на цитовану статтю, яке має бути розташоване в першому абзаці публікованого матеріалу. Думка редакції може не збігатись з точкою зору авторів публікацій.

Допомога на будівництво храму

5363 5420 9031 8362

(Карта Приватбанку)