ПРОПОВІДЬ. НЕДІЛЯ 31-ША ПІСЛЯ П‘ЯТИДЕСЯТНИЦІ. ЛІКУВАННЯ СЛІПОГО

В ім’я Отця і Сина та Святого Духа.
Перед Хрещенням Господнім, перед тим славним днем, коли Христос прийшов на береги Йордану хреститися від Іоана, святий Іоан Хреститель закликав усіх, хто до нього приходить до покаяння, тобто до того, щоб відвернутися від усього, що робило їх недостойними власного людського звання, негідними Бога , закликав їх до того, щоб віддатися Богові всією душею, усім розумом, усім серцем, всією волею – і всією міцністю та слабкістю своєю.

І так само Церква, перед початком посту, який незабаром наступає, надає нам кілька підготовчих тижнів, коли з тижня в тиждень будуть явлені нам звичайні, але й руйнівні гріхи, які нам заважають стати Божими людьми.

Перед початком цих підготовчих тижнів згадується сліпий Вартимей, якого Господь зцілив від набутої сліпоти. Такі ми; ми не сліпі від народження, ми робимося сліпими, тому що видиме нам закриває погляд до невидимого. І ось, ми повинні протягом цього тижня поставити собі питання про нашу сліпоту і про прозріння. Прозріти нам треба багато в чому. Нам треба навчитися бачити в собі зло, яке робить нас дрібними, недостойними навіть людського звання, не кажучи вже про те, що воно нас робить нездатними долучитися до Божественної природи, – що є нашим покликанням. Але ми повинні також навчитися бачити в собі образ Божий, ту святиню, яку вклав у нас Господь і яку ми маємо вберегти, зміцнити, якою ми маємо дати засяяти повним світлом через подвиг усього життя.
Ми повинні також навчитися по-новому вдивлятися у нашого ближнього. Ми надто легко бачимо його недоліки; ми повинні протягом цих днів і наступних тижнів навчитися так вдивлятися в глибини кожного нашого ближнього, щоб побачити в ньому цей святий, Божественний образ, і навчитися благоговійно, трепетно ставитися до кожної людини навколо нас.

Але для того, щоб бачити, нам часом потрібно подивитися на себе у дзеркало; яке ж дзеркало маємо? – Євангеліє. В Євангелії ми бачимо досконалу Людину Ісуса Христа, якою ми покликані стати. І ми бачимо навколо Нього і праведників, і грішників: і грішників, що гинуть, і грішників у покаянні тих, що рятуються. Давайте читати Євангеліє благоговійно, вдумливо, серйозно, з тим, щоб через нього побачити в собі і все світле, і все темне, щоб навчитися бачити і в інших те невечірнє, невмираюче світло, якого ніяка темрява не може заглушити ні в ньому, ні в нас. І тоді ми зможемо прямувати через підготовчі тижні Великого Посту до чудових днів Страсного тижня і до Воскресіння Христового. Амінь.

Митрополит Антоній Сурожський
13 січня 1991 р.

Поділитися:
Facebook
Telegram
Twitter

Читайте також

Головне

Е-mail: pres.slyzba.rv@gmail.com
Адрес: вул.Казиміра Любомирського, 3.
Телефони: +380967671938
+380988545556

Всі права захищені. Використання та цитування матеріалів сайту rivne.church.ua дозволяється за умови відкритого посилання на цитовану статтю, яке має бути розташоване в першому абзаці публікованого матеріалу. Думка редакції може не збігатись з точкою зору авторів публікацій.

Допомога на будівництво храму

5363 5420 9031 8362

(Карта Приватбанку)