4 ЛЮТОГО- АПОСТОЛА ВІД 70-ТИ ТИМОФІЯ

Святий апостол Тимофій походив із лікаонського міста Лістри у Малій Азії. Він був навернений до Христа у 52 році святим апостолом Павлом († бл. 67; пам’ять 29 червня). Коли апостоли Павло і Варнава відвідали вперше лікаонські міста, апостол Павло в Лістрі зцілив кульгавого від народження, і багато жителів міста увірували в Христа, серед них були і майбутній апостол, юнак Тимофій, його мати Євника та бабка Лоїда (Діян.14:6- 12;2 Тим.1: 5).

Насіння віри, посіяне апостолом Павлом у душі святого Тимофія, принесло рясний плід. Він став ревним учнем апостола, а згодом його невідлучним супутником і проповідником Євангелія. Апостол Павло любив святого Тимофія і називав його у Посланнях своїм улюбленим сином, з вдячністю згадуючи його вірність та відданість.

Він писав Тимофію: “Ти наслідував мене в навчанні, житті, прихильності, вірі, великодушності, любові, терпінні, в гоніннях, стражданнях …” (2Тим.3: 10-11). У 65 році апостол Павло висвятив апостола Тимофія на єпископа Ефеської Церкви, якою святий Тимофій керував 15 років. Святий апостол Павло, перебуваючи в Римі у в’язниці і знаючи, що йому належить мученицький подвиг, викликав до себе вірного учня та друга апостола Тимофія на останнє побачення (2 Тим. 4:9).

Святий Тимофій закінчив життя мученицькою смертю. У Ефесі язичники звершували свято на честь ідолів і носили їх містом, супроводжуючи нечестивими обрядами та піснями. Святий єпископ Тимофій, ревнуючи про Славу Божу, намагався зупиняти та навчити засліплених ідолопоклонством людей, проповідуючи їм справжню віру в Христа. Язичники в озлобленні кинулися на святого апостола, били його, тягли по землі і, нарешті, побили камінням.

Мученицьку смерть за Христа святий апостол Тимофій сприйняв у 80-му році. У IV столітті святі мощі апостола Тимофія були перенесені до Царгорода і покладені в храмі Святих Апостолів. Свята Церква вшановує святого Тимофія серед 70-ти апостолів.

Поділитися:
Facebook
Telegram
Twitter

Читайте також

Головне

Е-mail: pres.slyzba.rv@gmail.com
Адрес: вул.Казиміра Любомирського, 3.
Телефони: +380967671938
+380988545556

Всі права захищені. Використання та цитування матеріалів сайту rivne.church.ua дозволяється за умови відкритого посилання на цитовану статтю, яке має бути розташоване в першому абзаці публікованого матеріалу. Думка редакції може не збігатись з точкою зору авторів публікацій.

Допомога на будівництво храму

5363 5420 9031 8362

(Карта Приватбанку)