14 ЛЮТОГО -МУЧЕНИКА ТРИФОНА АПАМЕЙСЬКОГО

Святий мученик Трифон народився в одній із областей Малої Азії – Фрігії, неподалік міста Апамії в селі Кампсада. З юних років Господь дарував йому силу вигнанння бісів та зцілення різноманітних хвороб. Одного разу жителі його рідного села були врятовані ним від голоду: святий Трифон силою своєї молитви змусив піти шкідливих комах, що винищували хлібні злаки та спустошували поля. Особливо прославився святий Трифон вигнанням диявола з дочки римського імператора Гордіана (238–244).

Допомагаючи всім страждаючим, він вимагав лише однієї плати – віри в Ісуса Христа, благодаттю Якого він зцілював їх.

Коли на царський престол вступив імператор Декій (249–251), жорстокий гонитель християн, єпарху Акіліну було донесено, що святий Трифон сміливо проповідує віру в Христа і багатьох приводить до Хрещення. Святого було схоплено і приведено на допит, під час якого він безбоязно сповідав свою віру. Його піддали жорстоким катуванням, били палицями, терзали тіло залізними гачками, обпалювали рани вогнем, водили містом, вбивши в ноги залізні цвяхи. Усі тортури святий Трифон мужньо переносив, не видаючи жодного стогону.

Нарешті він був засуджений на усічення мечем. Перед стратою святий мученик молився, Богов укріпив його у стражданнях. Трифон випросив у Господа особливу благодать тим, хто закликатиме його ім’я на допомогу. Перш, ніж воїни занесли меч над головою святого мученика, він віддав душу свою в Божі руки. Ця подія сталася у місті Нікеї у 250 році.

Святе тіло мученика християни обвили чистими пеленами і хотіли поховати в місті Нікеї, в якому він постраждав, але святий Трифон у баченні наказав перенести його тіло на свою батьківщину в селище Кампсаду. Це було виконано.

Згодом мощі святого Трифона було перенесено до Константинополя та у Рим. Великим шануванням користується святий мученик.

Мученикові Трифону особливо моляться за зцілення від тілесних недуг, у разі псування плодів, під час голоду.

Поділитися:
Facebook
Telegram
Twitter

Читайте також

Головне

Е-mail: pres.slyzba.rv@gmail.com
Адрес: вул.Казиміра Любомирського, 3.
Телефони: +380967671938
+380988545556

Всі права захищені. Використання та цитування матеріалів сайту rivne.church.ua дозволяється за умови відкритого посилання на цитовану статтю, яке має бути розташоване в першому абзаці публікованого матеріалу. Думка редакції може не збігатись з точкою зору авторів публікацій.

Допомога на будівництво храму

5363 5420 9031 8362

(Карта Приватбанку)