СТРІТЕНСЬКА СВІЧКА-СИМВОЛ СВІТЛА ХРИСТОВОГО

15 лютого Церква відзначає Стрітення Господнє, свято, яке символізує нашу зустріч з Богом. Згідно з Євангелієм, Марія та Йосип, за законом Мойсея, жертвують свого первородного сина – Ісуса, Богу в храмі. Тоді Симеон виголосив пророцтво, називаючи Ісуса «Світлом для об’явлення язичникам і славою Ізраїля». Тому це свято багате на символіку світла. Саме через зустріч Божої Дитини з праведним Симеоном і сам празник називається Стрітення.

У Єрусалимі, де Стрітення Господнє відзначалося вже в ІV ст., святкування проводилися зазвичай вночі – влаштовувалися урочисті процесії зі свічками. Літургійну дату свята визначає дата закінчення часу очищення Марії після народження дитяти.

З десятого століття з’являється обряд благословення свічок, який ще більше підкреслює і збагачує символіку світла. Адже свічка – символ світла. Хоч би якою сильною була темрява, коли ми запалимо свічку, вона щезає. Свічка – ще й приклад Христа, який прийшов на землю як «Світло для світу». Свято Стрітення продовжує ідею боговтілення; Ісус прийшов на землю, несучи людині Правду. Тому освячені свічки є знаком світла Христового.

Вона символізує палання людського серця любов’ю до Бога і молитовного піднесення до Неба. Сама з себе вона, безумовно, не справляє якоїсь чудотворної дії, але стає допомогою в зверненні до Бога, підтримуючи молитовний запал у хвилини скрути, сприяючи зосередженню думок і почуттів. 

Віднедавна мистецтво створення стрітенської свічки активно почали опановувати у недільних школах. Цьогоріч діти з багатьох парафій Рівненської єпархії УПЦ понесуть до церкви в урочисте свято свою, виготовлену власними руками, свічечку. Вчителі, які усердно трудились з дітками розповідають, що усі від процесу виготовлення отримали неабияке задоволення: неймовірні пахощі та тепло наповнювали класні кімнати.

Поділитися:
Facebook
Telegram
Twitter

Читайте також

Головне

Е-mail: pres.slyzba.rv@gmail.com
Адрес: вул.Казиміра Любомирського, 3.
Телефони: +380967671938
+380988545556

Всі права захищені. Використання та цитування матеріалів сайту rivne.church.ua дозволяється за умови відкритого посилання на цитовану статтю, яке має бути розташоване в першому абзаці публікованого матеріалу. Думка редакції може не збігатись з точкою зору авторів публікацій.

Допомога на будівництво храму

5363 5420 9031 8362

(Карта Приватбанку)