10 БЕРЕЗНЯ -СВЯТИТЕЛЯ ТАРАСІЯ, АРХІЄПИСКОПА КОНСТАНТИНОПОЛЬСЬКОГО

Святитель Тарасій, патріарх Константинопольський, походив із знатного роду, народився і був вихований у Константинополі, де здобув добру освіту. Він швидко вирізнився при дворі імператора Костянтина VI Порфирородного (780-797) та його матері, святої цариці Ірини (797-802; пам’ять 7 серпня), і досяг звання сенатора.

На той час Церкву хвилювали іконоборчі смути. Святий патріарх Павло (780-784; пам’ять 30 серпня), який не співчував у душі іконоборству, за слабкістю характеру не міг рішуче боротися з єрессю і тому пішов у монастир, де прийняв схиму. Коли до нього прийшла свята цариця Ірина зі своїм сином-імператором, святитель Павло оголосив їм, що гідним наступником може бути тільки святий Тарасій (тоді мирянин). Тарасій довго відмовлявся, не вважаючи себе гідним такого високого сану, але потім підкорився загальному бажанню, за умови, що буде скликаний Вселенський Собор для засудження іконоборчої єресі.

Пройшовши за короткий час усі ієрархічні щаблі, святий Тарасій був зведений на патріарший престол у 784 році. У 787 році під головуванням святителя – патріарха Тарасія у м. Нікеї відбувся VII Вселенський Собор, на якому були присутні 367 єпископів. На Соборі було затверджено шанування святих ікон. Ті з єпископів, які принесли покаяння в іконоборстві, були знову прийняті Церквою.

Святитель Тарасій мудро керував Церквою 22 роки. Він вів суворе аскетичне життя. Весь свій маєток він витратив на Богоугодні справи, годуючи старих, жебраків, сиріт та вдів, а у Святий Великдень влаштовував для них трапезу, на якій сам служив.

Святий патріарх безстрашно викрив царя Костянтина Порфирородного, коли той обмовив свою дружину, імператрицю Марію, онуку праведного Філарета Милостивого († 792; пам’ять 1 грудня), щоб ув’язнити Марію в монастир і одружитися зі своєю родичкою. Святитель Тарасій рішуче відмовився розірвати шлюб імператора, за що зазнав опали. Незабаром, однак, Костянтин був скинутий своєю матір’ю, царицею Іриною.

Святитель Тарасій помер 806 року. При кончині біси, нагадуючи його життя з самої юності, намагалися приписати святителю не скоєні ним гріхи. “Я невинний у тому, про що ви говорите, – відповів святитель. – Ви помилково обмовляєте мене, немає у вас наді мною ніякої влади”. Оплакуваний Церквою, святитель був похований у влаштованому ним монастирі на Босфорі. Біля труни його відбувалося багато чудес.

Поділитися:
Facebook
Telegram
Twitter

Читайте також

Головне

Е-mail: pres.slyzba.rv@gmail.com
Адрес: вул.Казиміра Любомирського, 3.
Телефони: +380967671938
+380988545556

Всі права захищені. Використання та цитування матеріалів сайту rivne.church.ua дозволяється за умови відкритого посилання на цитовану статтю, яке має бути розташоване в першому абзаці публікованого матеріалу. Думка редакції може не збігатись з точкою зору авторів публікацій.

Допомога на будівництво храму

5363 5420 9031 8362

(Карта Приватбанку)