СЛОВО В НЕДІЛЮ ХРЕСТОПОКЛОННУ

Тим, хто хоче за Ним слідувати, Христос дає одну цілком ясну заповідь у сьогоднішньому Євангелії: “Якщо хто хоче за Мною йти, нехай відречеться від себе, відвернеться від себе, пройде повз себе, візьме свій хрест і слідує за Мною”.

Але відвернутися від себе, від себе відректися, можна лише тоді, якщо переключити свою увагу на щось чи когось іншого. Просто відвести очі і не дивитись нікуди, просто відірвати серце і ні на що його не спрямувати – не можна. Як же виконати цю заповідь Спасителя?

Мені здається, що ми могли б почати з чогось дуже простого та доступного кожному з нас. Якби ми почули голос Христа, Котрий говорить нам так, як у євангельських оповіданнях багато разів: “Без тебе – нічого не можу зробити: будь Моїми очима, що бачать ближнього; будь Моїм слухом, що сприймає його поклик, благання, крик; будь Моїми ногами, що поспішають до нього на допомогу; будь руками Моїми, що дають йому те, що потрібно”..

Коли б ми так почули Христа, то знали б, що робити; ми знали б, що ми можемо одночасно бути самими собою, у глибокому, осмисленому значенні цього слова, і водночас не зосереджувати увагу на собі самих. Ми могли б тоді разом з Христом подивитися навколо себе і поставити собі запитання: Кому потрібний Христос? Кому потрібна Його любов? Кому потрібна Його турбота? Кому потрібна Його чистота і правда? Кому потрібне Його світло?

Ми могли б тоді прислухатися до життя і спробувати почути не той гучний гомін земний, який нас глушить, а ті голоси, які здіймаються в благанні, в тузі, в радості і відгукнутися на них. Ми могли б поспішати до Бога і людей одночасно; і тоді ми були б і з Ним, носячи Його Хрест, – тому що Його Хрест – це Його любов, яка готова всім пожертвувати заради нас, – і могли б слідувати за Ним і водночас забути про себе, будучи заклопотаними про інших : турботою не тільки нашою, а Христовою.

Подумаємо над цим і почуймо Христа, який говорить нам: Будь Мною серед народу Мого, – і тоді легко буде, можливо, хоч на мить про себе забути і згадати про ближнього разом із Богом. Амінь.

Святитель Антоній Сурожський

Поділитися:
Facebook
Telegram
Twitter

Читайте також

Головне

Е-mail: pres.slyzba.rv@gmail.com
Адрес: вул.Казиміра Любомирського, 3.
Телефони: +380967671938
+380988545556

Всі права захищені. Використання та цитування матеріалів сайту rivne.church.ua дозволяється за умови відкритого посилання на цитовану статтю, яке має бути розташоване в першому абзаці публікованого матеріалу. Думка редакції може не збігатись з точкою зору авторів публікацій.

Допомога на будівництво храму

5363 5420 9031 8362

(Карта Приватбанку)