23 БЕРЕЗНЯ -МУЧЕНИКІВ КОНДРАТА І З НИМ ІНШИХ

Мученики: Кондрат, Кіпріан, Діонісій, Анект, Павло, Кріскент, Діонісій, Вікторин, Віктор, Никифор, Клавдій, Діодор, Серафіон, Папій, Леонід і Харієсса, Нунехія, Василісса, Ніка, Галі Коринфські

Під час гоніння на християн (у III столітті) одна благочестива жінка, на ім’я Руфіна, бігла з Коринфу до гор, рятуючись від переслідувань. Там вона народила сина Кодрата і незабаром після пологів померла. Промислом Божим немовля залишилося жити і було вигодоване чудесним чином: на нього опускалася хмара, що поїла його солодкою росою.

Дитинство та юнацькі роки святого Кодрата пройшли у пустелі. Будучи вже дорослим, він одного разу зустрів християн, які просвітили його світлом істинної віри. Кодрат вивчився грамоті, а потім вивчив лікарське мистецтво і досяг у ньому значних успіхів. Але найбільше Кодрат любив пустельну безмовність і більшу частину часу проводив у горах, вдаючись до молитви і богодумства. Пройшло багато років. У пустелю до святого часто приходили його друзі та послідовники, щоб послухати його настанови. Серед них були Кіпріан, Діонісій, Анект, Павло, Кріскент та багато інших.

За наказом гонителя християн нечестивого Декія (249-251) до Коринфа прибув воєначальник Ясон. Святий Кодрат був схоплений разом зі своїми друзями та кинутий у в’язницю. На допитах Ясон найчастіше звертався до Кодрата як до старшого. Святий мужньо захищав свою віру в Христа Спасителя. Тоді його почали катувати. Святий Кодрат, незважаючи на нелюдські страждання, знаходив сили підтримувати інших, переконуючи їх не боятися і твердо стояти за віру. Не добившись ні від когось зречення, Ясон наказав кинути мучеників на розтерзання звірам. Звірі ж не зачепили їх. Святих прив’язали за ноги до колісниць і волочили містом, багато хто з натовпу кидав у них каміння. Нарешті мучеників присудили до усічення мечем. На місці страти святі попросили собі трохи часу для молитви, а потім один за одним почали підходити до ката, схиляючи голову перед занесеним мечем.

Інші учні святого Кодрата також постраждали за Христа: Діонісій був забитий ножем; Вікторин, Віктор і Никифор були живцем роздроблені у величезній кам’яній ступі; Клавдію відрубали руки та ноги; Діодор сам кинувся у приготоване для нього багаття; Серафіон був обезголовлений; Папія та Леоніда втопили в морі. Наслідуючи подвиг мучеників за Христа, добровільно на муки пішло багато жінок.

Поділитися:
Facebook
Telegram
Twitter

Е-mail: pres.slyzba.rv@gmail.com
Адрес: вул.Казиміра Любомирського, 3.
Телефони: +380967671938
+380988545556

Всі права захищені. Використання та цитування матеріалів сайту rivne.church.ua дозволяється за умови відкритого посилання на цитовану статтю, яке має бути розташоване в першому абзаці публікованого матеріалу. Думка редакції може не збігатись з точкою зору авторів публікацій.

Допомога на будівництво храму

5363 5420 9031 8362

(Карта Приватбанку)