24 БЕРЕЗНЯ -СОФРОНІЯ, ПАТРІАРХА ЄРУСАЛИМСЬКОГО

Святитель Софроній, патріарх Єрусалимський, народився Дамаску. З юних років він вирізнявся благочестям і любов’ю до наук. Особливо він досяг успіху у філософії, за що його стали називати Премудрим. Але майбутній святитель шукав найвищої мудрості в монастирях, у бесідах з пустельниками. Він прибув до Єрусалиму, в обитель святого Феодосія, і там зблизився з ієромонахом Іоанном Мосхом. Він став його духовним сином і віддався йому на послух. Праведники разом подорожували монастирями, записували житія і повчання тих, хто в них подвизався. З цих записів пізніше склалася їхня знаменита книга “Лимонар”, або “Луг духовний”, яку високо оцінив Сьомий Вселенський Собор.

Рятуючись від спустошливих набігів персів, святі Іоанн і Софроній залишили Палестину і пішли до Антіохії, а звідти до Єгипту. У Єгипті святий Софроній тяжко занедужав. Тоді він і вирішив стати ченцем, прийняв постриг від преподобного Іоанна Мосха. Після одужання святого Софронія вони вирішили залишитися в Олександрії. Там їх із любов’ю прийняв святий патріарх Іоанн Милостивий (пам’ять 12 листопада), якому вони надали велику допомогу у боротьбі проти монофелітів. В Олександрії у святого Софронія захворіли очі, і він звернувся з молитвою, вірою до святих безсрібників Кіра та Іоанна (пам’ять 31 січня) і в церкві, присвяченій їм, отримав зцілення. На подяку святий Софроній написав житіє святих цілителів-безсрібників.

Коли варвари стали загрожувати Олександрії, святий патріарх Іоанн у супроводі святих Софронія та Іоанна попрямував до Константинополя, але дорогою помер. Святі Іван і Софроній з одинадцятьма іншими ченцями вирушили до Риму. У Римі преподобний Іоанн помер († 622). Тіло його було перевезене святим Софронієм до Єрусалиму та поховано в обителі святого Феодосія.

628 року з перського полону повернувся Єрусалимський патріарх Захарія (609–633). Після його смерті протягом двох років патріарший престол займав святий Модест (633–634; пам’ять 18 грудня), а по смерті святителя Модеста патріархом був обраний святий Софроній. Святитель Софроній багато попрацював на благо Єрусалимської Церкви як її предстоятель (634–644).

Наприкінці життя святитель Софроній зі своєю паствою пережив дворічну облогу Єрусалима магометянами. Виснажені голодом християни погодилися відкрити міську браму з умовою, що противник не буде нищити святині. Однак ця умова не була виконана, і святий патріарх Софроній помер у глибокій скорботі про осквернення християнських святинь.

До нас дійшли твори патріарха Софронія з догматики, а також “Пояснення на Літургію”, Житіє преподобної Марії Єгипетської (пам’ять 1 квітня), близько 950 тропарів, стихири від Великодня до Вознесіння. Ще будучи ієромонахом, святий Софроній переглянув та виправив Статут монастиря преподобного Сави Освяченого (пам’ять 5 грудня). Трипісня святителя на Святу Чотиридесятницю входять і до складу сучасної Тріоді.

Поділитися:
Facebook
Telegram
Twitter

Читайте також

Головне

Е-mail: pres.slyzba.rv@gmail.com
Адрес: вул.Казиміра Любомирського, 3.
Телефони: +380967671938
+380988545556

Всі права захищені. Використання та цитування матеріалів сайту rivne.church.ua дозволяється за умови відкритого посилання на цитовану статтю, яке має бути розташоване в першому абзаці публікованого матеріалу. Думка редакції може не збігатись з точкою зору авторів публікацій.

Допомога на будівництво храму

5363 5420 9031 8362

(Карта Приватбанку)