25 БЕРЕЗНЯ -ПРЕПОДОБНОГО ФЕОФАНА СПОВІДНИКА СИГРІАНСЬКИЙ ЛІТОПИСЕЦЬ

Преподобний Феофан Сповідник народився у Константинополі у благочестивій та знатній родині. Батько Феофана був родичем візантійського імператора Льва Ісавра (717–741). Через три роки після народження Феофана батько його помер, залишивши свою сім’ю під опікою самого імператора. Феофан виріс при дворі і став сановником імператора Лева Хазара (775-780). Становище зобов’язувало його одружитися. За згодою нареченої Феофан зберіг цнотливість, бо у душі його зріло бажання прийняти чернечий постриг.

Відвідавши одного разу з дружиною монастирі в Сигріанській області (Мала Азія), Феофан зустрів прозорливого старця Григорія Стратигія, який передбачив дружині Феофана, що її чоловік буде удостоєний мученицького вінця. Через деякий час дружина Феофана була пострижена в черниці в одному з монастирів Віфінії, а Феофан прийняв чернечий постриг від старця Григорія.

З благословення старця Феофан влаштував монастир на острові Калонім у Мармуровому морі і зачинився в келії, переписуючи книжки. У цьому занятті Феофан досяг високої майстерності. Потім преподобний Феофан заснував ще один монастир у Сигріанській області, у місці, що називається “Велике Село”, і став його ігуменом. Преподобний сам брав участь у всіх монастирських роботах і для всіх був прикладом працьовитості та подвигу.

Він був удостоєний від Господа дару чудотворення: зцілював хвороби, виганяв бісів. У 787 році в Нікеї зібрався VII Вселенський Собор, який засудив брехню іконоборства. На Собор був викликаний і преподобний Феофан. Він прибув у латаному лахмітті, але просіяв богонатхненною мудрістю у затвердженні догматів істинного Православ’я.

У віці 50 років преподобний тяжко захворів і до смерті жорстоко страждав. Перебуваючи на смертному одрі, преподобний невпинно працював: він писав “Хронографію” – історію Християнської Церкви з 285 по 813 рік. Ця праця досі є цінним джерелом з історії Церкви.

Після царювання імператора Лева Вірменина (813–820), коли святий був уже глибоким старцем, відновилося іконоборство. Святого Феофана змушували прийняти брехню, але він твердо чинив опір цьому і був ув’язнений. Його обитель “Велике Село” було спалено. Пробувши у в’язниці 23 дні, преподобний сповідник помер († 818). Після смерті нечестивого імператора Лева Вірменина обитель “Велике Село” була відновлена, і туди перенесені були святі мощі сповідника.

Поділитися:
Facebook
Telegram
Twitter

Читайте також

Головне

Е-mail: pres.slyzba.rv@gmail.com
Адрес: вул.Казиміра Любомирського, 3.
Телефони: +380967671938
+380988545556

Всі права захищені. Використання та цитування матеріалів сайту rivne.church.ua дозволяється за умови відкритого посилання на цитовану статтю, яке має бути розташоване в першому абзаці публікованого матеріалу. Думка редакції може не збігатись з точкою зору авторів публікацій.

Допомога на будівництво храму

5363 5420 9031 8362

(Карта Приватбанку)