28 БЕРЕЗНЯ – АГАПІЯ І З НИМ СЕМИ МУЧЕНИКІВ

Пам’ять святих мучеників Агапія, Пуплія, Тимолая, Ромила, Олександра, Олександра, Діонісія та Діонісія

Святі мученики жили за царювання Діоклетіана. Агапій походив з Гази, Тимолай з понту Євксинського, обидва Діонісія з Трипполя фінікійського, Пуплій та обидва Олександра з Єгипту, а Роміл був іподіаконом діоспольської церкви. Усі вони постраждали в Кесарії палестинській від ігемона Урвана в другий рік піднятого тоді гоніння на християн.

Тоді було видано указ по всіх країнах та містах – примушувати християн до поклоніння ідолам та принесення їм жертв. З нагоди колишнього тоді язичницького свята, в Кесарії для народу, що зібрався з усіх боків, готувалося видовище – на муки готували християни, які перебували вже у темниці, у кайданах. Подивитися на це видовище збиралися всі елліни, що були там.

Насамперед, після багатьох мук, був спалений на багатті святий мученик Тимофій (пам’ять його 19 серпня); після того були віддані на поживу звірам святий мученик Агапій та свята мучениця Фекла (не той Агапій, який згадується нині, але інший такого ж імені, який постраждав раніше зі святою Феклою і згадується разом із мучеником Тимофієм у серпні місяці).
Коли відбувалося це криваве видовище, шість мужніх юнаків християн: Пуплій, Тимолай, Роміл, обидва Олександра і Діонісій, пам’ять яких святкується нині, спалахнувши ревною любов‘ю до Христа, самі пов’язали собі руки, на знак того, що вони хочуть постраждати за Христа, готові йти на вогонь і на поживу звірам. Підійшовши швидко до центру видовища, вони зупинилися перед ігемоном Урваном і голосно вигукнули:

– Ми християни!
Ігемон, бачачи, що вони ще юні віком, не бажаючи губити їх, почав ласкаво умовляти їх вклонитися ідолам і не губити себе самих у таких квітучих літах. Коли ж він не мав успіху, наказав відправити їх у в’язницю.

Через кілька днів до в’язнів Христових був кинутий святий Агапій, чоловік чесний і славний серед християн, тому що він раніше з великою відвагою сповідував ім’я Ісуса Христа та зазнав вже за це багато різних мук. Агапій був у узятий разом зі слугою своїм Діонісієм єгиптянином і ув’язнений у в’язниці разом із згаданими шістьма святими чоловіками, так що всіх їх стало вісім.

Довгий час ці святі мученики були у в’язниці, багато разів були мучені різним способом, але не відкинулися від Христа.
Нарешті, вони були засуджені до страти і всі одного дня поклали чесні глави свої за Главу Церкви Ісуса Христа, Якому віддали свої душі і від Якого були увінчані переможними вінцями в Церкві, що торжествує на небесах.

Святитель Дмитрій Ростовський


Поділитися:
Facebook
Telegram
Twitter

Читайте також

Головне

Е-mail: pres.slyzba.rv@gmail.com
Адрес: вул.Казиміра Любомирського, 3.
Телефони: +380967671938
+380988545556

Всі права захищені. Використання та цитування матеріалів сайту rivne.church.ua дозволяється за умови відкритого посилання на цитовану статтю, яке має бути розташоване в першому абзаці публікованого матеріалу. Думка редакції може не збігатись з точкою зору авторів публікацій.

Допомога на будівництво храму

5363 5420 9031 8362

(Карта Приватбанку)