31 БЕРЕЗНЯ – СВЯТИТЕЛЯ КИРИЛА, АРХІЄПИСКОПА ЄРУСАЛИМСЬКОГО

Святий Кирило, архієпископ Єрусалимський, народився в Єрусалимі в 315 році і був вихований у строгому християнському благочесті. Досягши повноліття, він прийняв чернецтво, а в 346 став пресвітером. 350 року після смерті архієпископа Максима він став його наступником на Єрусалимській кафедрі.

У сані Єрусалимського патріарха святитель Кирило ревно боровся проти єресей Арія та Македонія. Цим він порушив проти себе ненависть аріанствуючих єпископів, які добилися його скидання та вигнання з Єрусалиму.

У 351 році на свято П’ятидесятниці в Єрусалимі близько 3 години дня було чудове знамення: на небі з’явився Чесний Хрест, що сяяв сліпучим світлом. Він простягався від Голгофи до гори Єлеонської. Святитель Кирило повідомив про це знамення імператору-аріаніну Констанцію (351–363), сподіваючись навернути його до православ’я.

Повалений Сардикійським Собором єретик Акакій, який був митрополитом Кесарійським, вирішив вигнати святителя Кирила, користуючись сприянням імператора. Коли в Єрусалимі настав сильний голод, святитель Кирило на справи милосердя витратив усе своє майно. Оскільки голод не припинявся, святитель почав продавати церковні речі, купуючи на виручені гроші пшеницю голодуючим. Вороги святителя розпустили чутки, ніби бачили в місті жінку, що танцювала у священному одязі. Скориставшись цими розмовами, єретики силою вигнали святителя.

Святитель знайшов притулок у єпископа Сільвана у Тарсі. Після цього в Селевкії зібрався Помісний Собор, на який прибуло близько 150 єпископів. Серед них був і святитель Кирило, якого митрополит Акакій хотів не допустити до засідань, але Собор не погодився. Тоді Акакій залишив Собор перед імператором та патріархом-аріанином Євдоксієм обмовив і Собор, і святителя Кирила. Імператор піддав святителя ув’язненню.

Коли запанував імператор Юліан Відступник (361–363), він, нібито з благочестя, скасував усі постанови Констанція проти православних. Святитель Кирило повернувся до своєї пастви. Через деякий час, коли Юліан утвердився на престолі, він відкрито зрікся Христа. Він дозволив євреям відновити зруйнований римлянами Єрусалимський храм і навіть виділив їм на будівництво частину коштів із державних податей. Святитель Кирило передбачав, що слова Спасителя про руйнування самого каміння храму (Лк.21,6) безсумнівно здійсняться, і блюзнірський задум Юліана зазнає краху. Якось уночі стався такий сильний землетрус, що навіть уцілілі основи древнього Соломонова храму зрушили з місця, а знову зведені впали і розсипалися на порох. Коли юдеї знову почали будівництво, з неба впав вогонь і винищив робочі знаряддя. Великий жах охопив усіх. Наступної ночі на одязі юдеїв з’явився знак хреста, який вони нічим не могли знищити.

Після цього небесного підтвердження, передбаченого святителем Кирилом, його знову вигнали, а Єрусалимську кафедру зайняв святий Киріак. Але незабаром святий Киріак зазнав мученицької смерті († 363, пам’ять 10 листопада).

Після загибелі імператора Юліана святитель Кирило повернувся на кафедру, але за правління імператора Валента (364–378) втретє був відправлений на заслання. Лише за святого благовірного царя Феодосія Великого (379–395) він остаточно повернувся до своєї архіпастирської діяльності. У 381 році святитель Кирило брав участь у ІІ Вселенському Соборі, який засудив брехню Македонія та затвердив Нікео-Цареградський Символ віри.

З творінь святителя Кирила особливо відомі 23 повчання (18 огласительных для тих, хто готується прийняти Хрещення і 5 для новохрещених) і дві бесіди на Євангельські теми: “Про розслаблене” і “Про втілення води у вино в Кані”.

У основі огласительных повчань лежить докладне роз’яснення Символу віри. Святитель пропонував християнину записати Символ віри “на скрижалі серця”. “Символ віри, – вчить святий Кирило, – складені не за людським вигадуванням, але з усього Писання зібрано все найважливіше і таким чином складено одне віровчення. Як гірчичне насіння в малому зерні містить безліч гілок, так точно і віра в кількох висловах поєднує все вчення благочестя Старого та Нового Завіту”. Помер святитель Кирило 386 року.

Поділитися:
Facebook
Telegram
Twitter

Читайте також

Головне

Е-mail: pres.slyzba.rv@gmail.com
Адрес: вул.Казиміра Любомирського, 3.
Телефони: +380967671938
+380988545556

Всі права захищені. Використання та цитування матеріалів сайту rivne.church.ua дозволяється за умови відкритого посилання на цитовану статтю, яке має бути розташоване в першому абзаці публікованого матеріалу. Думка редакції може не збігатись з точкою зору авторів публікацій.

Допомога на будівництво храму

5363 5420 9031 8362

(Карта Приватбанку)