27 КВІТНЯ – ІКОНИ БОГОРОДИЦІ “ОСТРОБРАМСЬКА”

Остробрамська (Віленська) ікона Божої Матері є головною святинею міста Вільно (нині Вільнюс) Литва.

Збереглося кілька переказів, що оповідають історію походження образу. Згідно з одним із них, ікона була принесена з Корсуні великим князем Ольгердом і подарована першій дружині Марії. Друга дружина великого князя, Іуліанія, передала ікону до Троїцької церкви, звідки образ потрапив у каплицю біля гострих воріт.

Інший переказ свідчить, що ікона була надіслана Ольгерду грецьким імператором Іоанном Палеологом, коли той дізнався про прийняття Ольгердом християнства.

За третім джерелом, чудотворна ікона сама з’явилася на Гострих воротах 14 квітня 1431 р. Безсумнівно одне – у 1431 року ікона вже перебувала у каплиці біля Троїцької церкви у Гострому кінці міста Вільно і називалася Корсунської.

У 1498 р. у Вільно, у зв’язку з небезпекою нападу татар, було закладено нові міські кам’яні стіни, споруджені ворота з вежею, над якою була влаштована каплиця. На цю каплицю (зовні) і була поміщена Корсунська ікона, звернена обличчям до тих, хто входить до міста. Так як каплиця була споруджена в «гострому» кінці міста над воротами, то й назва ікони поступово замінилася новою: вона стала іменуватися Островоротною або Остробрамською (брама – ворота).

За часів унії образ Пресвятої Богородиці перейшов спочатку у власність базиліан, а потім, приблизно 1624 року, кармелітів, які захопили каплицю та ікону у свої руки. У 1671 р. кармеліти влаштували замість колишньої (старої) каплиці нову і, встановлюючи в ній ікону, звернули її обличчям до костьолу та міста, тобто всередину.

Після страшної пожежі Вільни у 1714 р. ікону було перенесено до Терезинського костелу, але у 1744 р., коли каплиця була знову відбудована, знову поміщена над брамою. На початку XIX століття базиліани намагалися повернути ікону у свою власність, суперечка дійшла до Риму, і папа наказав залишити ікону під опікою обителі кармелітів, оскільки вона знаходилася ближче до каплиці, в якій перебував святий образ.

У 1812 р. ікону було трохи пошкоджено французами, а 1829 р. відреставровано. Після закриття у 1832 р. кармелітського монастиря, Терезинський костел був перейменований на Остробрамський і залишився у володінні римо-католицького духовенства.

Ікона однаково вшановується і православними, і католиками.

Поділитися:
Facebook
Telegram
Twitter

Читайте також

Головне

Е-mail: pres.slyzba.rv@gmail.com
Адрес: вул.Казиміра Любомирського, 3.
Телефони: +380967671938
+380988545556

Всі права захищені. Використання та цитування матеріалів сайту rivne.church.ua дозволяється за умови відкритого посилання на цитовану статтю, яке має бути розташоване в першому абзаці публікованого матеріалу. Думка редакції може не збігатись з точкою зору авторів публікацій.

Допомога на будівництво храму

5363 5420 9031 8362

(Карта Приватбанку)