ПРОПОВІДЬ В НЕДІЛЮ ЖІНОК – МИРОНОСИЦЬ

Не переконання і навіть не глибока переконаність не можуть пересилити страх смерті, ганьби, а лише любов може зробити людину вірною до кінця, без межі, без огляду. Ми сьогодні святкуємо урочисто, благоговійно пам’ять святих Никодима, Йосипа Аримафейського та жінок-мироносиць.

Йосип та Никодим були таємними учнями Христа. Поки Христос проповідував у натовпах народу і був предметом ненависті і зростаючої мстивості своїх супротивників, вони несміливо ходили до Нього вночі, коли ніхто не міг помітити їхнього приходу. Але, коли раптом Христос був узятий, коли Він був схоплений і приведений до смерті, розіп’ятий та вбитий – ці дві людини, котрі протягом Його життя були боязкими, раптом через відданість, вдячність, любов до Нього, на подив, виявилися міцнішими за Його найближчих учнів.

Вони забули страх і відкрилися перед усіма, коли інші ховалися. Прийшов Йосип Аримафейський просити тіла Ісуса, прийшов Никодим, який тільки вночі насмілився відвідати Його, і разом з Йосипом вони поховали свого Учителя, від Якого вже більше ніколи не відмовилися.

І жінки – мироносиці, про яких ми знаємо так мало: одна з них була врятована Христом від вічної смерті, від демонської одержимості; інші слідували за Ним: мати Якова та Іоана та інші, слухаючи, приймаючи Його вчення, стаючи новими людьми, навчаючись єдиної Христової заповіді про любов, але про таку любов, якої вони не знали раніше у праведному чи гріховному житті. І вони теж не побоялися стояти віддалік – доки вмирав Христос на хресті і нікого не було з Його учнів, окрім Іоана. Не побоялися вони прийти помазати тіло Ісуса, відкинутого людьми, засудженого як злочинця.

Пізніше два учні, коли до них долетіла звістка про Воскресіння Христове, швидко поспішили до гробу; одним був Іоан, що стояв біля хреста, той, що став Апостолом і проповідником Божої любові і якого любив Ісус; і Петро, який тричі зрікся, про якого було сказано жінкам-мироносицям “сповістити Моїм учням і Петру”, – тому що інші зникли від страху, а Петро тричі при всіх зрікся свого Учителя і не міг уже себе вважати учнем: І йому принесіть звістку про прощення…

І коли ця звістка дійшла до нього – він кинувся до спорожнілої труни, щоб переконатися, що Воскрес Господь і що все ще можливо, що не пізно покаятися, що не пізно повернутися до Нього, що не пізно знову стати вірним Його учнем. І справді, пізніше, коли він зустрів Христа біля моря Тиверіадського, не про його зраду питав Христос, а лише про те,, чи він любить його ще…

Любов виявилося міцнішим за страх і смерть, міцніше за погрози, міцніше за страх перед усякою небезпекою, і там, де розум, переконання не врятували учнів від страху, любов подолала все…

Так, протягом усієї історії світу: і язичницького, і християнського, любов перемагає. Старий Завіт нам каже, що любов, як смерть, міцна, але вона може битися зі смертю і перемогти.

Тому, коли ми відчуватимемо свою совість щодо Христа, стосовно нашої Церкви, стосовно найближчих і далеких людей, до Батьківщини, ставитимемо собі питання не про переконання наші, а про любов нашу. І в кого знайдеться серце настільки любляче, настільки вірне і непохитне в любові, як було у боязкого Йосипа, у таємного учня Никодима, у тихих жінок-мироносиць, у зрадника Петра, у юного Іоана – у кого знайдеться таке серце, той встоїть проти тортур, проти страху, проти погроз, залишиться вірним і своєму Богові, і своїй Церкві, і ближнім, і далеким, і всім.

А в кому виявляться тільки міцні переконання, але серце холодне, серце, яке не спалахнуло такою любов’ю, яка може спалити всякий страх, той повинен збагнути, що він ще крихкий, і повинен просити у Бога цього дару слабкої, тендітної, але такої вірної, такої непереможної любові. . Амінь.

Митрополит Антоній Сурожський

Поділитися:
Facebook
Telegram
Twitter

Читайте також

Головне

Е-mail: pres.slyzba.rv@gmail.com
Адрес: вул.Казиміра Любомирського, 3.
Телефони: +380967671938
+380988545556

Всі права захищені. Використання та цитування матеріалів сайту rivne.church.ua дозволяється за умови відкритого посилання на цитовану статтю, яке має бути розташоване в першому абзаці публікованого матеріалу. Думка редакції може не збігатись з точкою зору авторів публікацій.

Допомога на будівництво храму

5363 5420 9031 8362

(Карта Приватбанку)