8 ТРАВНЯ-АПОСТОЛА ТА ЄВАНГЕЛІСТА МАРКА

Народився в Єрусалимі, племінник апостола Варнави. У ніч хресних страждань Христа він слідував за Ним (Мр.14: 51-52). Учень апостола Петра. Заснував Церкву в Єгипті, був першим єпископом Олександрії. Тут започаткував християнське училище. З проповіддю Євангелія подорожував Лівією, Нектополем, відвідав внутрішні області Африки. Відвідав апостола Павла в Римі, де він перебував у кайданах. За переказами, тут апостол Марк написав Євангеліє для язичників, що повірили.

Стародавні церковні письменники свідчать, що Євангеліє за Марком є коротким записом проповіді та оповідань апостола Петра. Повернувшись до Олександрії, апостол зміцнював віруючих, протидіючи язичникам, що порушило їхню ненависть.

Святий Марк, передбачаючи свій кінець, поспішив залишити після себе наступників – єпископа Ананія та трьох пресвітерів. Незабаром язичники напали на апостола під час богослужіння, побили його, протягли вулицями міста і кинули до в’язниці. Там святий Марк удостоївся видіння Господа Ісуса Христа, Котрий зміцнив його перед стражданнями.

На ранок натовп язичників знову варварськи хотів розправитись з апостола Марком, повели його до судилища, але дорогою св. Євангеліст помер зі словами: «В руки Твої, Господи, віддаю дух мій».

Язичники хотіли спалити тіло святого апостола. Але коли розвели багаття, все потемніло, пролунав грім і стався землетрус. Язичники в страху розбіглися, а християни взяли тіло святого апостола та поховали його у кам’яній гробниці. Це було 4 квітня 63 року. Пам’ять апостола Церква святкує 25 квітня.

У 310 році над мощами святого апостола Марка було збудовано церкву. 820 року, коли в Єгипті встановилася влада арабів-магометян і Християнську Церкву тіснили іновірні, мощі святого перенесли до Венеції і поставили в храмі на його ім’я.

Поділитися:
Facebook
Telegram
Twitter

Читайте також

Головне

Е-mail: pres.slyzba.rv@gmail.com
Адрес: вул.Казиміра Любомирського, 3.
Телефони: +380967671938
+380988545556

Всі права захищені. Використання та цитування матеріалів сайту rivne.church.ua дозволяється за умови відкритого посилання на цитовану статтю, яке має бути розташоване в першому абзаці публікованого матеріалу. Думка редакції може не збігатись з точкою зору авторів публікацій.

Допомога на будівництво храму

5363 5420 9031 8362

(Карта Приватбанку)