13 ТРАВНЯ – АПОСТОЛА ІАКОВА ЗАВЕДЄЄВА

Один з дванадцяти апостолів, брат євангеліста Іоанна Богослова Іаков Заведєєв був серед перших учнів Ісуса, покликаних Ним до апостольського служіння. Це сталося, коли брати разом з батьком лагодили рибальські сіті. Син простого рибалки з Галілеї разом зі своїм молодшим братом Іоанном покинув родину, рідні краї, звичну роботу і поспішив слідом за Вчителем нести Слово Боже, Світло Віри серед людей.

Іакову пощастило стати обраним серед обраних, бо саме братам Зеведєєвим і апостолу Петру Ісус відкривав Свої Божественні Таємниці. Саме їм випала честь бути присутніми при чудесному воскресінні доньки Іаїра, під час Преображення Господня на горі Фавор, коли Ісус явився для бесіди з Ілією і Моісеєм. Вони були поряд з Вчителем у Гефсиманському саду вночі перед взяттям Його під варту під час молитви перед головним випробовуванням в Житті Сина Божого.

Ісус називав братів Іакова й Іоанна синами громовими, бо духовна міць цих апостолів дійсно вражала. Вони, як і інші обрані учні були наділені владою над стихіями та демонами, а їх палке проповідування Слова привертало до себе багатьох людей.

Після прийняття Ісусом добровільного страждання, Його Воскресіння і Вознесіння, учні, на яких зійшов Дух Святий, розійшлися світом проповідувати Благу Вість. Апостол Іаків проповідував у римській провінції Іспанія та інших країнах, де його полум’яне слово запалювало у людських серцях вогонь Віри. Він сміливо вступав у суперечки з фарисеями і книжниками, однозначно перемагаючи їх і викриваючи лжевчення, звинувачуючи у жорстокосердості до долі Христа.

Повернувшись до Єрусалиму, святому Іакову довелося багато проповідувати серед юдеїв. Вони ж, не в силах встояти перед істинним Словом, найняли волхва-філософа Гермогена, щоб той спростував апостольські слова про Христа як Месію. Та гординя волхва не дозволила йому безпосередньо зійтися у диспуті з Апостолом Іаковом, і він послав свого учня Філіта. Але велика мудрість і духоносна міць слів Апостола настільки вразила учня, що той прийняв християнство. Розлючений Гермоген наслав на Якова бісів, але й тут зазнав поразки. Злі духи виявилися абсолютно безпомічними перед силою Господньою, і були вимушені привести до апостола чародія, що послав їх. Іаків не тільки не покарав Гермогена за його недобрі дії, але й захистив від помсти демонів. Волхв щиро розкаявся і попросився стати учнем святого, він спалив свої книжки, хрестився і почав свідчити Істину Господню і приводити людей до Святої Віри.

Апостол Іаков став першим з проповідників Воскресіння, якому довелося прийняти мученицьку смерть. В ті часи Єрусалимом правив онук Ірода, цар Агрипа. Він люто ненавидів християн і у 44 році, за чисельними доносами, наказав схопити Іакова і стратити його, відрубавши голову. Один із донощиків на ім’я Іосія був вражений мужністю св. Іакова. Він увірував у істину слів про пришестя Христа Месії. Коли апостола повели на страту, Іосія впав до його ніг, покаявся у своєму гріху і благав прощення. Апостол обійняв, поцілував його і сказав: «Мир тобі і прощення». Іосія сповідав всенародно віру в Христа і був обезголовлений разом зі св. Якове в 44 р. в Єрусалимі.

Віддані учні поклали тіло страченого Іакова у човен – і довірили хвилям Середземного моря. Мощі святого через деякий час пристали до іспанського берега, де їх знайшли благочестиві християни і перенесли до міста Іріа Флавіа (сучасний Ель-Падрон). Декілька століть доля святих мощів була невідома, поки благочестивому відлюднику Пелайо не було послане видіння, а яскрава зірка в небі не вказала шлях до схову з саркофагом. Через деякий час там з’явилося місто Компостела – поле зірки. В цих місцях вдалося зберегти християнську віру навіть у часи мусульманської навали. Святий великомученик Апостол Іаків став покровителем Іспанії, і неодноразово з’являвся перед військом в хвилини рішучих битв. 

Поділитися:
Facebook
Telegram
Twitter

Читайте також

Головне

Е-mail: pres.slyzba.rv@gmail.com
Адрес: вул.Казиміра Любомирського, 3.
Телефони: +380967671938
+380988545556

Всі права захищені. Використання та цитування матеріалів сайту rivne.church.ua дозволяється за умови відкритого посилання на цитовану статтю, яке має бути розташоване в першому абзаці публікованого матеріалу. Думка редакції може не збігатись з точкою зору авторів публікацій.

Допомога на будівництво храму

5363 5420 9031 8362

(Карта Приватбанку)