23 ТРАВНЯ -АПОСТОЛА СИМОНА ЗИЛОТА

Святий апостол Симон Зилот згаданий у списках 12-ти апостолів у Євангелії за Матвієм, Марком, Лукою, а також у Діях Апостолів (Мф.10:4; Мк.3:18; Лк.6:15; Дії 1:13) , проте відомо про нього небагато.

Походив Симон із Кани Галілейської. У Святому Письмі він називається Кананітом і Зилотом, щоб відрізнити його від Симона Петра. Прізвисько Зилот (грец. ζηλωτής) у перекладі з грецької означає «ревнитель», тобто благочестивий чоловік, ревно дотримуючись юдейського закону. Іноді прізвисько Зилот тлумачиться у сенсі прихильності партії зилотів (зелотів) – активних борців проти римського панування. Інше його прізвисько Кананіт (арам. Qan’ana), за однією версією, вказує на його походження, як уродженця міста Кана; за іншою версією, це ім’я пояснюється виходячи з перекладу з арамейської: «ревнитель».

Передання іноді ототожнювало його з Симеоном, апостолом із числа 70, «братом Господнім» (сином від першого шлюбу Йосипа), який став другим єпископом Єрусалиму після страти Якова Праведного.

Перше диво, яке створив Спаситель – втілення води у вино – сталося в домі Симона (Ів.2:1-11). Під час бенкету для гостей бракувало вина. Тоді Господь за поставою Пресвятої Богоматері перетворив воду на вино. Вражений дивом, Симон усім серцем і душею повірив у Господа Ісуса як обітованого Месію і, залишивши все, пішов за Ним.

У день П’ятидесятниці він прийняв разом з іншими апостолами дар Святого Духа. Святий апостол Симон проповідував вчення Христове в Юдеї, Єгипті, Лівії, Киринеї та Британії. Згідно з переказами, святий апостол Симон прийняв мученицьку кончину на Чорноморському узбережжі Кавказу, ймовірно, в Абхазії, у другій половині I століття. За іншою версією, він був убитий у Персії. Розповідають про різні версії його страти: одні вважають, що Симон був усічений мечем, інші – живим розпиляний пилкою. Також існує переказ, що його розіп’яли на хресті.

Похований Симон Зилот у місті Нікопсії, місце розташування якого також викликає суперечки. Вважають, що це місто – нинішній Новий Афон в Абхазії; за іншими джерелами, воно знаходиться на місці нинішнього селища Новомихайлівського в Краснодарському краї. Згодом, у XIX столітті, на місці подвигів апостола, поблизу Апсарської гори, було споруджено Новоафонський монастир Симона Кананіта. В даний час мощі апостола знаходяться під спудом Симоно-Кананітського храму в Новому Афоні, частина мощей знаходиться в Німеччині (у базиліці апостола Андрія Первозванного в Кельні) та Ватикані (в соборі Святого Петра).

Святий апостол Симон Зилот вважається покровителем подружжя-християн, оскільки під час здійснення Таїнства Вінчання читається уривок про шлюб у Кані Галілейській.

Поділитися:
Facebook
Telegram
Twitter

Читайте також

Головне

Е-mail: pres.slyzba.rv@gmail.com
Адрес: вул.Казиміра Любомирського, 3.
Телефони: +380967671938
+380988545556

Всі права захищені. Використання та цитування матеріалів сайту rivne.church.ua дозволяється за умови відкритого посилання на цитовану статтю, яке має бути розташоване в першому абзаці публікованого матеріалу. Думка редакції може не збігатись з точкою зору авторів публікацій.

Допомога на будівництво храму

5363 5420 9031 8362

(Карта Приватбанку)