29 ТРАВНЯ – ПРЕПОДОБНОГО ФЕОДОРА ОСВЯЩЕННОГО

Преподобний Феодор Освященний був учнем преподобного Пахомія Великого (пам’ять 15/28 травня). Названий він «освященним» тому, що першим у своїй обителі був висвячений на священника. Народився він близько 316 р. у Єгипті та був сином багатих батьків. Рано з’явилося у преподобному прагнення до чернечого життя, 14-ти років від народження св. Феодор таємно пішов із батьківського дому та оселився в одному з монастирів. Почувши про преподобного Пахомія Великого, юнак загорівся бажанням побачити святого старця, сподіваючись за його допомогою краще пізнати Бога та Його святу волю.

Досягши Тавениської обителі, він з любов’ю був прийнятий преподобним, який був повідомлений від Бога про його прихід. Ставши учнем великого авви, святий Феодор швидко досяг успіху у всіх чернечих подвигах, особливо ж у повному послуху своєму наставнику і співчутті, і любові до братії.

Бачачи розум і здібності св. Феодора, преподобний Пахомій якось доручив йому сказати повчання братії. Феодорові тоді було 20 років. Він беззаперечно зайняв місце Пахомія і промовив повчання, вважаючи собі законом волю старця, хоча деякі з старших братів і образилися тим, що їх повчає початківець. Відійшовши в більш відокремлений монастир, св. Пахомій поставив преподобного Феодора будівельником Тавенницького монастиря, а після смерті великого авви св. Феодор став на чолі всіх фіваїдських обителей. Преподобний прославився святістю життя і рясним даром чудотворень; до нього з особливою повагою ставився святитель Афанасій Великий.

Завершив своє земне життя преподобний у 368 р.

Поділитися:
Facebook
Telegram
Twitter

Читайте також

Головне

Е-mail: pres.slyzba.rv@gmail.com
Адрес: вул.Казиміра Любомирського, 3.
Телефони: +380967671938
+380988545556

Всі права захищені. Використання та цитування матеріалів сайту rivne.church.ua дозволяється за умови відкритого посилання на цитовану статтю, яке має бути розташоване в першому абзаці публікованого матеріалу. Думка редакції може не збігатись з точкою зору авторів публікацій.

Допомога на будівництво храму

5363 5420 9031 8362

(Карта Приватбанку)