ЗВЕРНЕННЯ АРХІЄПИСКОПА ПИМЕНА ДО ДРУЗІВ ТА НЕДРУГІВ УКРАЇНСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ

Слава Богу, дорогі браття і сестри! Вітаю друзів та недругів, тих, хто любить та ненавидить Українську Православну Церкву!

Вчора у кількох храмах та монастирях Рівненської єпархії були обшуки та огляди, які проводили співробітники СБУ. Усі коментарі ми дамо згодом, після оприлюднення офіційних підсумків СБУ. Нині ж, напередодні свята введення у храм Богородиці, пропоную зануритись в інші реалії, ті, які посприяють спасінню душі у Вічності.

Сьогодні один із чудових днів різдвяного посту. Напередодні свята Введення розпочинають у храмах співати катавасію: «Христос Рождається». І це перше сповіщення про Різдво Христове. Ми вкотре будемо духовно переживати та згадувати таїну Вифлиємської печери і я всіх прошу по християнськи задуматись над ціною втілення Христа, Боголюдини, Котрий не просто дав усім нам можливість земного життя, а дав надію на Життя Вічне. Саме до цього покликаний кожний християнин і засобом досягнення вічного життя Господь дає нам святу церкву, яка через усі бурі та незгоди приводить нас до тихої пристані, до Господа, до Царства Божого.

Введення Богородиці у храм — це є перехід від учорашнього дня до майбутнього, від темряви до світла, від землі до Неба, перетворення буденності на свято, тобто народження нових сенсів людського буття.

У свято введення Пречистої Діви у храм ми маємо ясно усвідомити основні аспекти храмового життя та християнської місії. Пресвята Діва зачала вічне Слово Христа Спасителя, щоб подарувати спасіння, просвітлення, зцілення, оновлення та одухотворення усьому людству. Беручи активну участь у житті Церкви, долучаючись до її богослов’я, прямуючи шляхом милосердя в ім’я ближнього, ми розкриваємо таємницю Богоявлення.

Сучасні християни, священнослужителі, монахи  мусять усвідомлювати власну відповідальність за життя Церкви.

Саме сьогодні, як ніколи, у православної спільноти є можливість зміцнити авторитет Церкви у суспільстві, але не шляхом участі у брудних технологіях політики, а священним дороговказом проповіді Живого Христа, євхаристичним піднесенням, любов’ю, турботою і справами соціального служіння. Церква, не відхиляючись від власного вчення, може стати вектором розвитку українського суспільства, паралельно формуючи буттєві, сенсові орієнтири сучасної людини.

Дякуємо всім, хто переживає за церкву. Дякуємо й тим, хто ненавидить її, адже і те, і інше почуття – прояв небайдужості. 

Ми, як люди церкви не повинні забувати, що є речі, обставини, які проходять, а є вічне, безвимірне та неосяжне у всі віки. І це вічне взавтра кличе нас до храму, аби торкнутися душею Його цілющої сили, пізнати таїну Боговтілення . 

Прошу всіх вірних – не бійтеся нічого і нікого, окрім Отця Небесного! Зберігаймо власну духовну ідентичність, чистоту віри, будьте вірними синами і дочками своєї країни України та Матері Церкви, яка веде вас шляхом Правди та Істини.

Архієпископ Рівненський та Острозький Пимен,

керуючий Рівненською єпархією УПЦ

Поділитися:
Facebook
Telegram
Twitter

Читайте також

Головне

Е-mail: pres.slyzba.rv@gmail.com
Адрес: вул.Казиміра Любомирського, 3.
Телефони: +380967671938
+380988545556

Всі права захищені. Використання та цитування матеріалів сайту rivne.church.ua дозволяється за умови відкритого посилання на цитовану статтю, яке має бути розташоване в першому абзаці публікованого матеріалу. Думка редакції може не збігатись з точкою зору авторів публікацій.

Допомога на будівництво храму

5363 5420 9031 8362

(Карта Приватбанку)