СТРАСНА СЕДМИЦЯ. СТРАСНА П‘ЯТНИЦЯ. СТРАЖДАННЯ ТА СМЕРТЬ ІІСУСА ХРИСТА

«У ЦЕЙ ДЕНЬ ВИСИТЬ НА ДРЕВІ ТОЙ, ХТО ПОВІСИВ ЗЕМЛЮ НАД БЕЗОДНЕЮ. ВІНЦЕМ ВІД ТЕРНУ ВІНЧАЄТЬСЯ ЦАР АНГЕЛІВ. В УДАВАНУ БАГРЯНИЦЮ ВДЯГАЄТЬСЯ ТОЙ, ХТО ОДЯГАЄ НЕБО ХМАРАМИ. ПРИЙНЯВ УДАР ПО ОБЛИЧЧЮ ТОЙ, ХТО ЗВІЛЬНИВ АДАМА В ЙОРДАНІ. ЦВЯХАМИ БУЛО ПРИКУТО ЖЕНИХА ЦЕРКВИ. СПИСОМ БУЛО ПРОСТРОМЛЕНО СИНА ДІВИ. ПОКЛАНЯЄМОСЬ СТРАЖДАННЯМ ТВОЇМ, ХРИСТЕ. ПОКАЖИ НАМ І СЛАВНЕ ТВОЄ ВОСКРЕСІННЯ…»

14 квітня 2023 року православні вступили в найскорботніший день – Велику П’ятницю Страсної седмиці, день Страждань і Смерті Господа нашого Ісуса Христа. Це день, коли Спаситель світу приніс Себе в жертву на Хресті для спасіння всього людства від влади гріха, диявола і смерті.

Страждання Спасителя розпочались задовго до самого розп’яття: це – і Молитва в Гефсиманському саду в передчутті смерті, коли краплі поту Христового були як краплі крові; це – і злоба юдеїв під час арешту, коли Господа, схопивши, били та плювали Йому в обличчя; зрештою – це бичування Спасителя на суді у Понтія Пілата, коли римські легіонери як нелюди катували Його Тіло…

Сама ж страта на Хресті була однією з найжорстокіших серед усіх, вигаданих людством…

«Отче, прости їм, вони не знають, що коять», — так молився під час Страждань Син Божий.

Біля Хреста Господнього, в невимовному болю знаходилася Божа Мати. Поруч із нею був апостол Іоанн, свідок цих подій.

Господь, вказуючи на свого учня, промовив з Хреста до Богородиці: «Жінко, це син Твій…» Таким чином, відбулося всиновлення всього роду людського Пречистій Богородиці. А до Іоанна Господь сказав: «Це мати твоя!» Після чого апостол взяв Божу Мати до себе і турбувався про Неї решту Її земного життя.

Коли Син Божий вмирав на Хресті, сталося дивовижне затемнення, згадки про яке збереглися в тогочасних істориків та астрономів.

«Боже Мій, Боже Мій, навіщо залишив Ти Мене? – ці слова Спаситель промовляв на Хресті, відчуваючи жах Богооставленості, яку долав Своєю Хресною смертю. Після третьої години дня, промовивши «Звершилося!», Христос помер.

Як розповідає Євангеліє, тієї миті земля затрусилася, і завіса храму єрусалимського розідралася надвоє, символізуючи припинення ветхого заповіту.

За наказом, щоб переконатися в смерті Іісусовій, воїн простромив списом Його серце, і з рани витекли кров та вода.

Тіло Господа було поховано в печері, вхід до якої, за наполяганням юдейських священиків, був запечатаний, а біля нього виставлено римську варту.

Відтворюючі у власному серці події Хресної Жертви Сина Божого за кожного з нас, не забуваймо про благорозумного розбійника – того самого, який, на відміну від інших, усвідомив власну гріховність та зрозумів, що перед ним – насправді Господь і Месія.

Пам’ятаймо, що саме цей розбійник став першою людиною, яка увійшла у Рай, але перед тим цей розбійник щиросердно покаявся та сповідував Христа Богом.

Тож нехай кожен із нас в цей Страшний і Величний день вимовляє в серці його слова: «Пом’яни мене, Господи, у Царствії Твоєму…»

Особливості богослужіння Страсної П‘ятниці

Євангельські читання Великої П’ятниці містять Апостольське і Євангельське читання. Пригадується час, коли Спасителя схопили в Гефсиманському саду, Його засудження старійшинами і первосвящениками на смерть. На богослужінні третього Часу розповідається про суд у римського прокуратора Понтія Пілата. На шостому Часі згадуються хресні муки Ісуса. На дев’ятому – час смерті. На вечірні – час зняття Спасителя з Хреста і поховання тіла Його.

В середині дня у Велику П’ятницю відбувається остання служба Страстей – Вечірня з винесенням Плащаниці, перед якою все падають ниць.

Плащаницю виносять з вівтаря і встановлюють у центрі храму – у «гробі» – підвищенні, прикрашеному квітами. На середину Плащаниці кладуть Євангеліє.

На Малому повечір’ї священнослужителі читають канон, званий в народі «Плач Богородиці». Увечері здійснюється Утреня з чином Поховання Плащаниці.

Страсна П’ятниця є єдиним днем у богослужбовому році, коли не здійснюється безкровна жертва, Євхаристія, оскільки в цей день була принесена єдинократно кровна жертва – Тіло і Кров Самого Бога.

Увечері в храмах звершується особливий Чин поховання. Під час богослужіння віруючі звершують хресну ходу – Плащаницю обносять навколо храму. Хресна хода супроводжується похоронним дзвоном.

По закінченні Чину поховання Плащаницю підносять до Царських врат, а потім повертають на місце посеред храму, щоб їй могли вклонитися всі священнослужителі та парафіяни. Там вона перебуває до пізнього вечора Великої Суботи.

Тільки перед пасхальною утренею, під час полунощниці, Плащаницю виносять у вівтар і кладуть на престол, де вона залишається до віддання Пасхи.

Поділитися:
Facebook
Telegram
Twitter

Читайте також

Головне

Е-mail: pres.slyzba.rv@gmail.com
Адрес: вул.Казиміра Любомирського, 3.
Телефони: +380967671938
+380988545556

Всі права захищені. Використання та цитування матеріалів сайту rivne.church.ua дозволяється за умови відкритого посилання на цитовану статтю, яке має бути розташоване в першому абзаці публікованого матеріалу. Думка редакції може не збігатись з точкою зору авторів публікацій.

Допомога на будівництво храму

5363 5420 9031 8362

(Карта Приватбанку)