7 ВЕРЕСНЯ – ПЕРЕНЕСЕННЯ МОЩЕЙ АПОСТОЛА ВАРФОЛОМІЯ

Святий апостол Варфоломій (з-поміж 12-ти апостолів Христових) був родом з Кани Галілейської. Після Зіслання Святого Духа в день П’ятидесятниці йому та апостолу Филипу випав  жереб проповіді Євангелія в Сирії та Малій Азії. Проповідуючи, вони то розходилися різними містами, то сходилися знову. Святого апостола Филипа  супроводжувала сестра, діва Маріамна. Проходячи міста Сирії та Мізії, вони перенесли багато скорбот і напастей, їх побивали камінням, ув’язнювали. В одному із селищ вони зустрілися з апостолом Іоанном Богословом і разом вирушили у Фригію. У місті Ієраполі силою своїх молитов вони знищили величезну єхидну, якою язичники поклонялися як божеству.

Святі апостоли Варфоломій та Филип  із сестрою свою проповідь підтверджували багатьма знаменами.
В Ієраполі жив чоловік, на ім’я Стахій, він був 40 років сліпим. Коли він отримав зцілення, то увірував у Христа і хрестився. Поголос про це рознісся містом, і дійшов до будинку, де жили апостоли, зійшлось багато народу. Хворі та біснуваті звільнялися від своїх недуг, багато хто хрестився.

Начальник міста наказав схопити проповідників і кинути до в’язниці, а будинок Стахія спалити. На суді язичницькі жерці виступили зі скаргою, що чужинці відвертають народ від поклоніння богам. Вважаючи, що чарівна сила полягає у одязі апостолів, правитель наказав зірвати його. Діва Маріамна постала в їхніх очах, як вогняний смолоскип, і ніхто не смів торкнутися її.

Святих засудили до розп’яття. Апостол Філіп був розіп’ятий на хресті  головою вниз. Почався землетрус, земля, що розверзлася, поглинула правителя міста, жерців і безліч народу. Інші злякалися і кинулися знімати апостолів із хреста. Оскільки апостол Варфоломій був підвішений невисоко, його зняли скоро. Апостол Филип  помер.

Поставивши Стахія єпископом Ієраполя, апостол Варфоломій та блаженна Маріамна залишили це місто.

Маріамна благовіствувала  Слово Боже і пішла до Лікаонії, де мирно померла (пам’ять її 17 лютого).

Апостол Варфоломій вирушив до Індії, там переклав з єврейської на місцеву мову Євангеліє від Матвія і навернув  до Христа багато язичників. Він відвідав також Велику Вірменію (країна між річкою Курою та верхів’ями річок Тигра та Євфрату), де створив багато чудес і зцілив одержиму дияволом дочку царя Полімія. В подяку цар послав апостолу дари, але той відмовився прийняти їх, сказавши, що шукає лише спасіння душ людських. Тоді Полімій із царицею, зціленою царівною та багатьма наближеними, прийняли Хрещення. Їх приклад наслідували жителі десяти міст Великої Вірменії.

За підступами язичницьких жерців брат царя Астіаг схопив апостола в місті Альбані (нині місто Баку) і розіп’яв головою вниз. Але він і з хреста не переставав сповіщати людям благу звістку про Христа Спасителя. Тоді за наказом Астіага здерли з апостола шкіру і відсікли голову. Віруючі поклали його останки в олов’яну раку та поховали.

Близько 508 року святі мощі апостола Варфоломія перенесли до Месопотамії, до міста Дари. Коли 574 року містом заволоділи перси, християни взяли мощі апостола і пішли до берегів Чорного моря. Але оскільки їх наздогнали вороги, вони змушені були опустити раку в море. Силою Божою рака чудово припливла до острова Ліпар.

У IX столітті, після взяття острова арабами, святі мощі були перенесені в неаполітанське місто Беневент, а в Х столітті частину їх перенесено до Риму.
Про святого апостола Варфоломія згадується в житії Йосипа піснописця. Отримавши від однієї людини частину мощей апостола Варфоломія, преподобний Йосип приніс їх у свою обитель поблизу Константинополя і збудував в ім’я апостола церкву, в якій поклав частину його мощей. Преподобний Йосип горів бажанням скласти на честь святого хвалебні піснеспіви і старанно благав Бога дарувати йому здатність до складання їх.

У день пам’яті апостола Варфоломія преподобний Йосип побачив його у вівтарі. Той покликав Йосипа, взяв із престолу Святе Євангеліє і поклав йому на груди зі словами: “Нехай благословить тебе Господь, пісні твої нехай насолодять всесвіт”. З того часу преподобний Йосип почав писати гімни та канони і прикрасив ними не лише свято апостола, а й дні пам’яті багатьох інших святих, склавши близько 300 канонів. Святителі Іоанн Златоуст, Кирило Олександрійський, Єпифаній Кіпрський та деякі інші вчителі Церкви вважають апостола Варфоломія за одну особу з Нафанаїлом(Ів.1:45-51, 21:2).

Поділитися:
Facebook
Telegram
Twitter

Читайте також

Головне

Е-mail: pres.slyzba.rv@gmail.com
Адрес: вул.Казиміра Любомирського, 3.
Телефони: +380967671938
+380988545556

Всі права захищені. Використання та цитування матеріалів сайту rivne.church.ua дозволяється за умови відкритого посилання на цитовану статтю, яке має бути розташоване в першому абзаці публікованого матеріалу. Думка редакції може не збігатись з точкою зору авторів публікацій.

Допомога на будівництво храму

5363 5420 9031 8362

(Карта Приватбанку)